Apr 26, 2018

Arkitekten har ordet – Hamnträdgården

 

Norrtälje Hamn växer fram och i takt med att nya kvarter tar form kan vi ana hur vår nya stadsdel kommer att se ut. En viktig roll spelar arkitekterna och vi tänkte prata med några av dem om hur de tänkt om sina respektive projekt. Först ut är Annette Lindberg på Lindberg Stenberg Arkitekter.

 

På uppdrag av JM har Lindberg Stenberg Arkitekter ritat kvarteret Hamnträdgården. Det ligger där Åbergs handelsträdgård fanns tidigare och får den nya förskolan som närmaste granne.

– Hamnträdgården är vårt bidrag till Norrtälje Hamn, men det är inte kontorets första projekt i staden. Tidigare erfarenheter av att rita projekt här kom väl till pass, liksom våra personliga erfarenheter av Norrtälje, berättar Annette Stenberg, ansvarig arkitekt.

 

Två u-formade huskroppar med innergård

Bebyggelsen utformas som två stadskvarter med variation i tak och volym. I öst-västlig riktning finns en öppning mellan kvarteren som ger en visuell fortsättning på Pilgatan samt en glimt av Norrtälje kyrka. På innergården finns gott om gemensamma ytor och här finns även ett växthus.

– De olika gatornas karaktär, funktion och skala styr bebyggelsens utformning vilket skapar variation. Lutningen på tomten har varit en fråga vi har hanterat varsamt, men det är vi vana vid och känner att kvarteret landar bra på platsen, säger Annette.

 

Inspiration från Norrtäljes träverandor

Det viktigaste för Lindberg Stenberg Arkitekter är alltid att rita goda hem. Ett tema får inte kännas påklistrat, utan tjänar främst som katalysator för en designprocess. Att addera ett välkommet inslaghar varit målet och för att nå dit har arkitektbyrån tittat både bakåt och framåt.

–  Det vi ville göra var att ta med oss kvaliteter från det gamla och överföra dem på ett för projektet passande sätt. En av detaljerna vi tittade på är de gamla glasverandorsom finns i Norrtälje med omnejd och blev avgörande för utformningen av balkongerna.

– Balkongerna blir fantastiska platser där de boende kan avnjuta höstkvällar då lövfyllda vindar viner genom hamnen. Detsamma gäller burspråken. De är där för att de bidrar med riktig kvalitet till de boende spännande rumsligheter och utblickar mot vattnet, fortsätter hon.

 

Glasbetong ett bidrag till ljussättningen

Ett vackert belyst gaturum gör en stor skillnad i stadsmiljön, särskilt under det mörka vinterhalvåret. Gatlyktor, ljus från entréer och lägenheter gör sitt till. Men arkitektkontoret ville bidra med mer.

–  Vi valde att använda oss av glasbetong för att skapa en translucent koppling tillstaden utanför. Glasbetongen bryter ljuset på ett sätt som inte medför direkt insyn, men tillåter ett mjukt ljus att sila ut och vägleda förbipasserande – likt lanternor i kvarteret, avslutar Annette.

 

Fakta

Arkitektbyrå: Lindberg Stenberg Arkitekter AB

Projektnamn: Hamnträdgården 1 och 2

Boendeform: Bostadsrätter

Antal lägenheter: 135 (i två etapper)

Antal rum: 2–5

Boarea: 45–120 kvm

Säljstart: I början av 2018

Tillträde: Kvartal 4, 2019–kvartal 1, 2020

Adress: Östra Rögårdsgatan

Byggherre: JM

 

 

Share This: