Aug 24, 2018

Flyttar från Kalix till Norrtälje Hamn: ”Det här är mer än vad vi förväntat oss”


97,5 mil enkel väg har Anneth och Bengt-Eric Granström åkt med sitt flyttlass. Från Kalix till Norrtälje Hamn. De är några av de allra första att flytta in i Hamnhus1.
– Vi har väntat i ett år på det här, så det är en spännande dag, säger Anneth.

 

Efter att ha levt hela sina liv högt upp i Norrland var det dags att flytta lite mer söderut för att komma närmare barn och barnbarn.
– Vi behövde hitta på något nytt, det blev lite tråkigt att vara pensionär. När arbetslivet stannade av behöver man nya utmaningar, säger Anneth.

 

Flyttlåda efter flyttlåda bärs in i lägenheten och ett av barnbarnen som är på plats för att hjälpa sin farmor och farfar spanar in gästrummet där han ska få sova ibland. Legolådan är givetvis redan på plats.
 

– Här ska jag dricka mitt morgonkaffe, säger Anneth och öppnar balkongdörren.
Hon blickar ut över utsikten mot hamnen och konstaterar nöjt att här kommer de att trivas.
– Norrtälje är nog en lagom stor stad för oss som har bott på en liten ort. Det är inte för stort och skrämmande. Vi visste att vi inte ville bo mitt i Stockholm. Vi är vana att vara i naturen, vid vattnet.
 

Med barn och barnbarn i Stockholm har Anneth och Bengt-Eric flängt mellan Stockholm och Kalix var och varannan månad. Nu har de minskat avståndet med 90,5 mil, men att det blev just Norrtälje är inget annat än en ren slump.
– Vi var runt och tittade på minst tio olika ställen och kollade in olika bostadsområden innan vi fastnade för det här. Vi såg på nätet att hamnen skulle byggas ut och att det såg fint ut, och då ville vi bo här. Vi har tittat på ritningar, mätt och planerat och nu ser vi hur det blev i verkligheten. Det är mer än vad vi förväntat oss, säger Anneth.
 
Paret känner än så länge ingen som bor i Norrtälje, men de ser mycket fram emot att lära känna staden och allt som finns att göra. De har planer på att skaffa träningskort och börja gå på gym så fort som möjligt, och hitta stadens alla promenadvägar. De har lovat varandra att inte sitta inne och titta på TV på kvällarna, utan att faktiskt komma ut och upptäcka vad Norrtälje med omnejd har att erbjuda. Och en sak är de särskilt förtjusta i.
– Det bästa med Norrtälje är att det är nära Arlanda för vi älskar att resa. Så då tänkte vi såhär att vi kan ju bestämma oss bara på morgonen om vi ska åka iväg. Och så kollar vi och så far vi för vi är ju jättenära. Det har varit krångligt där vi har bott förut, en timme till flygplatsen, flyga en timme och sen ta sig vidare, säger Anneth.
 
Anneth och Bengt-Eric fortsätter uppackandet. Cyklarna bärs ner i förrådet där de får stå tillsammans med vinterdäcken. Om några dagar ska de åka 97,5 mil igen för att lämna flyttbilen, hämta deras egen bil och den sista packningen. Sen är det bara 97,5 mil tillbaka till Norrtälje igen, och då är de Norrtäljebor på riktigt.

 

Share This: