Sep 25, 2017

Grunden är lagd för kajliv och morgondopp

NH-gjutning2-FB

Nu ligger Norrtälje Hamns nya kaj som ett väl tilltaget dansgolv, 9 000 kvm stort. Ett ovanligt stadigt golv som förutom tusentals ton betong stabiliserats med cirka 600 pålar förankrade i berg. Här blir gott om plats för parker och promenader, umgänge och lek.

 

Föreställ dig serveringar, parker, torg, stadsbad, planteringar och sittplatser – allt inramat av båtar och den marina miljö som omger Norrtälje Hamn. En naturlig mötesplats för hela Norrtälje och ett område som lockar till umgänge, lek och vila. Precis det är visionen för stadens port mot skärgården och vi har nu tagit ett stort steg närmare målet.


Stora utmaningar
Kajens påldäck är klart, det vill säga själva ”golvet” i hamnen. Resultatet är en ny 466 meter lång kaj byggd utanför den gamla. Nu väntar bara slutbesiktning i mitten på oktober 2017 innan nästa fas inleds. Rickard Zander, Norrtälje kommuns projektledare, berättar om gjutningen:
– Det här projektet är fyllt av spännande utmaningar. Bland annat gjutningen av en krönbalk ovan sponten i vattnet som gjordes med hjälp av dykare. Gjutningen omfattar sådana volymer att det gjorts i tre etapper. Det handlar om tio tusen ton betong som ska täcka en yta om nio tusen kvadratmeter, alltså fem fullstora hockeyrinkar.


Snart är det dags för finliret
– När påldäcket är klart tar finplaneringen över. Det innebär sånt som vi kommer att se och röra oss på – som trädäck, betongklippor, planteringar och markplattor. Arbetet inleds under hösten eller vintern och startar vid S/S Norrtelje vid hamnbron för att sedan fortsätta ut mot hamninloppet, avslutar Rickard.


FAKTA

  • Kajens längd: 466 meter
  • Mängd betong: 10 000 ton
  • Kajens yta: 9 000 kvadratmeter
  • Pålar, antal: cirka 600 stycken
  • Pålar, längd: 33–41 meter
  • Totalentreprenör: JM
  • Totalentreprenör finplanering: NCC

Share This: