Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Fördjupning av översiktsplanen för Rimbo

Blåstruktur

Blåstruktur ingår i alla markanvändningskategorier i plankartan. I kartan Vattenvårdsområden lyfts områden fram där särskild hänsyn ska tas till åtgärder och värden som involverar vatten.

Visa kartan i helskärm

Kartan visar föreslagna ytor för vattenvårdsområden.

Inom vattenvårdsområden ska åtgärder och värden som berör vatten särskilt beaktas och ytterligare avvägningar kan behöva göras mellan markanvändningen i plankartan och behovet av vattenvård. Det är en fördel om åtgärderna kan styras till grönstrukturen i tätorten. I många fall kan kombinationer med olika syften uppnås inom samma yta. Den exakta omfattningen och placeringen av olika åtgärder inom ytorna ska fastställas i senare skede.

Vattenvårdsperspektivet kan röra sig om större åtgärder för att förbättra vattenkvaliteten i syfte att uppnå miljökvalitetsnormer för vatten bland annat genom rening av dagvatten. Det innefattar identifierade ytor för att hantera skyfall och översvämningsrisker i samband med klimatförändringar.

Det finns också biologiska värden kopplat till vattenmiljöer, till exempel våtmarker. Insatser ska bidra till att stärka rekreativa, pedagogiska och ekologiska värden. Naturliga våtmarker är viktigt för den biologiska mångfalden men har också en funktion i fördröjning av vatten i vattnets naturliga cykel samt vid skyfall. En strandzon till en sjö kan fungera som översvämningszon samtidigt som värden i vattenmiljöer främjas.

Svämplanet är den yta som byggts upp av sediment kring ett vattendrag och som översvämmas då och då Förutom att vara en artrik miljö så har svämplanen en viktig funktion i att minska övergödningen i vattenförekomster genom att näringsämnen i vattendragen läggs fast inom den översvämmade ytan. Svämplanet är en del av vattenförekomstens naturliga utbredning. Genom att säkerställa dem skapas förutsättningar för att uppnå miljökvalitetsnormer för vatten. De kan också användas för klimatåtgärder kopplade till översvämning.

Åtgärder för att uppnå miljökvalitetsnormer för vatten genom rening av dagvatten behöver placeras på lämpliga platser i anslutning till befintligt ledningsnät och lågpunkter. Reningen kräver en viss yta beroende på vilken typ av anläggning man väljer. Ofta kan dagvattenåtgärder kombineras med grönstrukturen och bidra till både rekreativa och ekologiska värden. Läs mer om miljökvalitetsnormer i kapitlet Allmänna intressen.

Hantering av översvämning och skyfall inom bebyggelse kräver ytor som till och från tillåts ligga under vatten. I parkmiljö kan till exempel en bollplan tillåtas stå under vatten en period med mycket regn. I områden utan parkmark och mer hårdgjorda ytor behöver åtgärder för skyfallshantering och dagvattenrening ingå på bostadsgårdar, i gaturum och på parkeringsytor.

I dagvattenutredningen för FÖP Rimbo (WSP 2023) finns underlag för hantering av dagvatten, miljökvalitetsnormer och skyfall.

Ekologiska värden och värden kopplat till vatten redovisas i Allmänna intressen, Naturvärden och vattenmiljöer, Blåstruktur.

Utveckling

Inom befintlig bebyggelse föreslås större parkområden kunna utgöra platser för vattenvårdsåtgärder för att hantera dagvatten och skyfall. Skarsjöparken utgör en lågpunkt där skyfall samlas. Det är lämpligt att kombinera skyfallshantering och dagvattenrening i parken. Längs kraftledningsgatan föreslås flera åtgärder för att hantera dagvattenrening och skyfall. För Bålbro södra föreslås en större anläggning för dagvattenrening i västra delen som ska hantera befintlig och ny bebyggelse samt skyfall. Grönområdet längs Marknadsvägen behöver nyttjas för dagvattenrening och skyfallshantering. Utformning och placering samt vilka ytor som kan tåla översvämning kortare eller längre tid behöver utredas vidare. Vattenanläggningar kan med fördel utgöra en del av parkmiljöernas gestaltning.

I centrumområdet finns redan idag problem med skyfall och dagvatten samtidigt som utrymmet för åtgärder är knapphändigt. När centrum utvecklas med omvandling av bebyggelsen från verksamhetsområden till bostäder kan dessa frågor hanteras i ett större perspektiv. Ett större område pekas därför ut där särskild hänsyn tas till behovet av dagvattenrening och skyfallshantering. Exakta utformningen behöver utredas och gestaltas i samband med planläggning och genomförande.

Längs Långsjöns strand pekas större områden ut där grönstrukturen ska uppfylla behovet av rekreation i kombination med en beredskap för skyfall och översvämning. Dagvattenrening kan anläggas över sjöns högsta vattenlinje där även sjöns naturliga svämplan behöver beaktas.

Långsjöns utlopp mot Norrtäljeån utgör också ett större svämplan och det finns möjlighet att utveckla rekreativa och ekologiska värden.

Mellan centrum och Långsjön inom föreslaget grönområde i plankartan föreslås en större reningsanläggning för dagvatten som även bör hantera skyfall. Utformning och placering behöver anpassas till svämplanet och anläggningen ska bidra till ekologiska och rekreativa värden.

Adamsberg angränsar till svämplanet efter Långsjön och skyfallskarteringar visar att den nordligaste delen av utvecklingsområdet kan påverkas. Området är också väldigt flackt vilket innebär att en höjning av vattennivån i Långsjön kan påverka bebyggelsen och föreslagen dagvattenåtgärd.

Kvarntorp har goda förutsättningar för hantering av dagvatten. I detta område ska åtgärder för dagvatten prioriteras i två lägen. Vid exploatering ska särskild hänsyn tas till en sumpskog i nordöstra änden så att dess naturvärden och hydrologi inte påverkas. Rinnvägar för skyfall behöver studeras närmare och hanteras när området byggs ut.

I norra delen av Rimbo som avrinner mot Syningen föreslås ett större område inom befintlig jordbruksmark kunna fylla behovet av dagvattenrening i kombination med skyfallshantering. I detta område kan vattnet utgöra en rekreativ del i ett nytt grönområde. Föreslagna åtgärder för Syningen ligger intill Bålbroskogen och Västertorpskogen. Behovet av att avsätta mark för dagvattenlösning beror på hur dagvatten hanteras i detaljplanerna.

Inloppet till Vallbyån från Syningen utgör ett större svämplan och våtmarksområde som också pekas ut. Inom detta område är det framför allt de ekologiska värdena som lyfts fram men det kan också fylla funktionen skyfall och översvämning.

Vallby industriområde, norra och södra, ligger i anslutning till grundvattenförekomst och svämplanet längs Vallbyån. Dagvatten och skyfallshantering krävs både inom området och i kanten på området för att inte förorenat vatten ska nå grundvattenförekomsten. En naturlig buffert mellan exploatering och Vallbyån behöver säkerställas som kan bidra till möjligheten att uppnå miljökvalitetsnormer för vatten genom naturliga strandzoner.

Riktlinjer

  • Kommunens dagvattenstrategi ska följas inom befintlig och ny bebyggelse.
  • Tillräcklig yta för dagvattenåtgärder ska utredas och säkerställas i utveckling av ny bebyggelse, både inom kvartersmark och allmänplats.
  • Befintliga förutsättningar för vattenvårdsåtgärder ska tas tillvara.
  • Skyfallshantering för vattendrag behöver i första hand hanteras uppströms i landskapet för att undvika översvämningsrisker nedströms.
  • Vatten ska ingå som ett naturligt inslag i tätortens grönområden.
  • Utformning av dagvattenytor bör vara multifunktionella och involvera klimatåtgärder samt rekreativa, ekologiska och pedagogiska kvaliteter. Dagvattenanläggningar ska placeras ovanför svämplan eller högsta vattennivå för sjöar och vattendrag med god marginal för att säkerställa dagvattenanläggningens renande funktion innan vattnet når vattenförekomsten.

 

 

Senast ändrad: 2023-12-19