Jan 22, 2018

Välkommen till vinterstaden Norrtälje!

Karta_Aktiviteter700x400px_ver2

De flesta tänker nog saltstänkta klippor, bad och båtliv när Norrtälje kommer på tal. Men här finns massor att hitta på året runt – inte minst när snön bäddar in omgivningarna under ett gnistrande täcke. Ta en titt på vår vinterguide, så förstår du vad vi menar.

 

Vinterguiden är framtagen för att ge dig inspiration och tips på vad du kan hitta på vintertid i Norrtälje. Här finns både naturaktiviteter för härliga vinterdagar och sånt du kan göra när du föredrar inomhusaktiviteter. Vinterguiden rymmer något för alla! För muspekaren över respektive rubrik i kartan, så får du en närmare presentation av varje tips.

 

 

1. Åk längdskidor i Vigelsjö
Var: Vigelsjös skidspår ligger väster om Norrtälje, mellan sjöarna Lommaren och Ludden.
Ta dig hit: Med bil eller buss 657, avstigning vid station Lommareskolan.
Spåras: Ja, kommunen ansvarar för att det spåras.
Spårlängd: 2, 3 och 12 km. Belyst.

 

Vigelsjöspåret ligger i Vigelsjö naturreservat, känt både för sin vackra natur och rika djurliv. Här finns även omklädningsrum och servering. När inte snön har lagt sig kan du också se spår av fornlämningar från järnåldern och bronsåldern. Läs mer här.

 

 

2. Åk skridskor på Lommaren
Var: Sjön Lommaren ligger på gångavstånd strax väster om Norrtälje centrum, följ bara Norrtäljeån.
Plogas: Ja, om väder och istjocklek tillåter. Läs mer.

 

Tänk dig en krispig vinterdag, ryggan är packad med varm choklad och prickigkorvmackor och isen ligger spegelblank framför dig. Om vädrets makter är med kan du vänta dig en fantastisk upplevelse på sjön. Ofta plogas flera rundbanor med olika längd på den avlånga sjön. En bra utgångspunkt är vid Lommarbadet i höjd med Kobacken. För övrigt väl värt ett besök sommartid, men det är en annan historia. Tänk bara på säkerheten när du ger dig ut på naturisar. Om issäkerhet.

 

 

3. Åk längdskidor i Nordrona
Var: Nordronas skidspår ligger inom Campus Roslagen- området.
Ta dig hit: Med bil eller buss 656, avstigning vid station Nordrona.
Spåras: Ja, OK Roslagen ansvarar för att det spåras.
Spårlängd: 2,5, 5,6 och 7 km. Belyst.

 

kapellet

4. Mat och musik i Kapellet
Var: Tullportsgatan 24.
Ta dig hit: Ligger mitt i city.
Öppettider: Måndag och tisdag: 11:00-15:00. Ons och torsdag: 11:00-23:00. Fredag och lördag 11.00–01.00. Söndagar stängt.

 

Den vackra gamla babtistkyrkan i tegel bytte skepnad 2015 för att skapa en kulturscen för hela Norrtälje. Idag finns här plats för 138 sittande middagsgäster i två våningsplan eller 300 stående. Kapellet erbjuder såväl luncher, middag som musik och stand-up comedy. Läs mer här.

 

konsthall
5. Konst och utställningar
Var: Norrtälje konsthall ligger på Galles gränd 7, strax söder om citykärnan.
Ta dig hit: Gångavstånd från city.
Öppettider: Tisdag till torsdag 12.00–17.00, fredag 11.00–16.00, lördag och söndag 12.00–16.00. Måndagar stängt.
Inträde: Fri entré

 

Den nya museibyggnaden vid foten av Södra Bergen i Norrtälje stadskärna invigdes så sent som 17 januari 2015 och rymmer i själva verket både museum och konsthall. Här visas samtidskonst av lokala, nationella och internationella konstnärer. Det är också en plats där barnen kan få utlopp för sin kreativitet. Museet är inriktat mot inriktning etnologi, pedagogik och kulturarv. Från byggnaden kan du ta hissen upp till Pythagoras industrimuseum på Södra bergen. Läs mer här.

 

 

6. Upptäckarglädje på Pythagoras
Var: Verkstadsgatan 6, ett stenkast från centrum.
Ta dig hit: Promenera, följ skyltarna från Stockholmsvägen. Du kan också ta trapporna från centrum eller hissen upp från konsthallen.
Öppettider: Tisdag till söndag 12.00–16.00.
Inträde: 80 kronor för dig som fyllt 18 år, 50 kronor för de som fyllt fyra.

 

Pythagoras industrimuseum är ett riktigt spännande museum, även för de yngre. Ursprungligen inrymde lokalerna en tändkulemotorfabrik (tänk ljudet från en gammal fiskebåt) som såldes över hela världen. Hela anläggningen har bevarats intakt – med verkstad, arbetarbostad, stall, kontor och smedja som idag rymmer ett mysigt café. Här finns även en speciell avdelning för de yngsta museibesökarna, men barnens Pythagoras öppnar först i april 2018. Läs mer här.

 

 

7. Teater i Folkets Hus
Var: Galles gränd 5, strax söder om citykärnan.
Ta dig hit: Gångavstånd från city.

 

Folkets Hus är en mötesplats mitt i stan för alla åldrar och intressen. Här anordnas allt från musikkvällar, studiecirklar, utställningar och marknader till julgransplundring, barnteater och föreläsningar. Lokalen går även att hyra. Läs om olika evenmang i Kulturkatalogen.

 

 

badhus
8. Simma och plaska i badhuset
Var: Norrtälje badhus ligger på Idrottsbacken 11 vid idrottsplatsen, strax söder om citykärnan.
Ta dig hit: Det är mindre än en km att gå. Annars tar du buss 657 till Kvisthamraskolan och går sista biten. Åker du bil finns parkeringsplatser.
Öppettider: Måndag, tisdag och torsdag 06.30–20.00. Onsdag och fredag 10.00–20.00. Lördag och söndag 10.00–17.00.

 

Norrtälje badhus är inte bara en simhall vilken som helst. Högt beläget på Södra bergen ”har du stans bästa utsikt”! Här finns lockande aktiviteter för hela familjen – allt från vattenrutschkana och bubbelbad till hopptorn och bastu. Och en 25-meters bassäng med 27–28 grader i vattnet. Läs mer här.

 

 

 

hotell
9. Ta en matbit på Åtellet
Var: Sjötullsgatan 10, precis vid Hamnbron och Norrtäljeåns mynning.
Ta dig hit: Gångavstånd från city.

 

Åtellet är byggt i trä inspirerat av grosshandlarvillorna i slutet på 1800-talet. Som namnet antyder är det dels ett hotell med drygt 20 rum, men även restaurang och café. Ta en tidig söndagspromenad och lyxa till det med en klassisk hotellfrukost. Här serveras allt från dagens lunch till femrättersmenyer. Läs mer här.

 

 

10. Promenad med god fika
Var: Societetsparken på södra sidan om Norrtälje Hamns inlopp.
Ta dig hit: Gångavstånd från city.

 

Sommartid hörs här det karakteristiska ljudet av tennisbollar som smashas och glada rop från lekande barn. Societetsparken är ett populärt utflyktsmål när växtligheten frodas, men är också ett trevligt stråk att promenera i under vintern. Förläng gärna promenaden – antingen västerut inåt staden och följ Norrtäljeån, eller österut och följ kustlinjen. Varför inte avrunda med en god fika på Tre Praliner (Tillfällegatan 8), Café Hörnan (Hantverkaregatan 5) eller Tösses (Sjötullsgatan 2)!

 

 

sportcenter
11. Sport i centrum
Var: Gustaf  Adolfs väg 53, cirka 700 meter söder om citykärnan.
Ta dig hit: Gångavstånd från city.

 

Norrtälje Sportcentrum är stor idrottsanläggning med flera fotbollsplaner, friidrottsarena och en inomhushall. Vintertid finns här också en konstfrusen bandybana. Inomhushallen har plats för allt från badminton, gymnastik, handboll, brottning och inte minst en ishall för både hockey och lugnare åkning. Läs mer här.

 

12. Åk utför i Kvisthamrabacken
Var: Kvisthamraviken, södra sidan
Öppettider: Läs mer här.
Lift: ja
Belysning: ja
Nedfarter: 3 blå och 1 svart
Längd/fallhöjd: 225/55 meter
Värmestuga och toa: ja
Kiosk: ja
Grillmöjlighet: ja
Pulkabacke: ja

 

Norrtäljes alpina centrum ligger nästan mitt i stan, längst in i Kvisthamraviken. Här lockar en backe för både nybörjare och mer vana åkare med både lift, belysning och skiduthyrning. Föredrar du skidor, snowboard eller kanske pulka? Här finns plats för alla utförsåkare. Behöver du värma dig mellan åken finns en stuga med kiosk och toaletter. Läs mer här.

 

 

Share This: