Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Fördjupning av översiktsplanen för Norrtälje stad - granskningsförslag

Lindholmen

Lindholmen är platsen för stadens avloppsreningsverk som ska utvecklas med ökad kapacitet. Här möjliggörs för en energianläggning och på längre sikt kan annan markanvändning utredas.

Visa kartan i helskärm

Nuläge

Vid Lindholmen ligger idag stadens avloppsreningsverk. Det pågår arbete för att utveckla avloppsreningsverket med utökad kapacitet. Omkringliggande områden runt verket består av åkermarker, strandängar, ett naturreservat och inslag av skogsområden. Söder om reningsverket finns Lindholmen naturreservat och norr om verket finns en nyckelbiotop. Utanför området utpekat som utvecklingsområde finns i väst ett större bostadsområde med en blandning av småhus och flerbostadshus som knyter ann till resterande stadsbygd i staden. Till öst finns kulturlandskapet Långgarn som består av en blandning av åkermarker och skogsområden med inslag av bostäder. Till norr finns Solbacka vilket är ett större bostadsområde med småskaliga flerbostadshus och småhus och i söder ligger Norrtäljeviken. Stora delar av utvecklingsområdet är låglänt och ligger under lägsta rekommenderade grundläggningsnivå enligt Länsstyrelsen Stockholms rekommendation.

Utvecklingsområde Lindholmen

Bild: Utvecklingsområde Lindholmen

Utveckling och vägledning

Vägledning för Lindholmen

  • Följ skyddsavstånd till Lindholmens avloppsreningsverk
  • Vid planering av en ny energianläggning ska säkerställas att anläggningen kan avvecklas i och med eventuell avveckling av avloppsreningsverket på längre sikt
  • Studera ny markanvändning för området om nytt större avloppsreningsverk eventuellt på längre sikt har ersatt Lindholmens avloppsreningsverk
  • Bevara, utveckla och återställ vid behov strandängarna i området
  • Utveckla naturreservatet, anlägg fågeltorn och skapa platser som gynnar gäddlek

Lindholmens avloppsreningsverk

För att möjliggöra Norrtälje stads utvecklig på kort sikt utökas Lindholmens reningsverks kapacitet från 2028 till 50 000 personekvivalenter (pe). På längre sikt förutsätter föreslagen utveckling i denna fördjupning av översiktsplanen att kapaciteten utökas utöver 50 000 pe. Kapaciteten behöver utökas genom ytterligare kapacitet vid Lindholmens reningsverk eller genom ett nytt reningsverk som kompletterar eller eventuellt på längre sikt ersätter Lindholmens reningsverk.

I beslutet att genomföra om- och tillbyggnad av Lindholmens avloppsreningsverk ingår att bygga med modern reningsteknik som möjliggör ytterligare kapacitetsökning, en utökning i ett första steg motsvarande ytterligare 20 000 pe, vilket ger en total kapacitet på 70 000 pe. En sådan utbyggnad kräver att verksamhetens tillstånd prövas och utökas på nytt. Ett alternativ för lokalisering av ett avloppsreningsverk är Sika-området, vilket redovisas i mark- och vattenanvändningskartan. Ytterligare alternativ för lokalisering redovisas i förslaget till den kommunövergripande översiktsplanen. Inget beslut finns för utökning utöver 50 000 pe. Att helt avveckla Lindholmens avloppsreningsverk skulle, utöver förlust av dagens ekonomiska och miljömässiga investeringar, innebära stora kostnader för rivning och återställande av mark.

Skyddsavståndet för Lindholmens avloppsreningsverk fungerar således även som ett viktigt instrument för att säkerställa att ingen utveckling i området sker som kan innebära negativa konsekvenser för eventuell framtida utveckling vid eventuell avveckling av avloppsreningsverket på längre sikt. Läs mer om skyddsavståndet för reningsverket i avsnitt Allmänna intressen – Miljö- och riskfaktorer.

Energianläggning

Norr om Lindholmens reningsverk planeras i denna fördjupning av översiktsplanen för en möjlig energianläggning som, genom att placeras i direkt närhet till avloppsreningsverket, förväntas dra nytta av synergimöjligheter. Lokaliseringen är fördelaktig för en anläggning med hänsyn till närheten till det befintliga fjärrvärmenätet, möjligheten till samverkan med avloppsreningsverket, isolering från större bostadsområden och användning av mark som inte lämpar sig för alla sorters användning då ett skyddsavstånd från reningsverket bör följas. Energianläggningen kommer möjliggöra för frigörande av centrala delar i staden där idag står en energicentral som, vid utveckling av denna nya anläggning, inte längre skulle vara nödvändig. Denna centralt placerade befintliga energicentralen finns inom området för stadsutvecklingsprojektet Övre Bryggårdsgärdet och genom att utveckla en ny energianläggning frigörs utrymme för att möjliggöra en del av stadsutvecklingsprojektet. Vid eventuell avveckling av reningsverket på längre sikt behövs en ny plats för en energianläggning, med hänsyn till närheten till fjärrvärmenätet kan Storsten vara en lämplig plats. Energianläggningen placeras på jordbruksmark som skyddas enligt miljöbalken, hantering av detta beskriv i avsnitt Allmänna intressen – Jordbruksmark.

Vattenvård, dagvatten- och översvämningshantering

Utvecklingsområdets södra delar intill Norrtäljeviken omfattas av ett våtmarksområde i form av ett vassbälte. Detta vassbälte är viktigt för den biologiska mångfalden och vattenreningen. Vassen, befintliga diken och andra för vattenvården viktiga områden på övergripande nivå är markerade i mark- och vattenanvändningskartan för vattenvård, dagvatten- och översvämningshantering. Åtgärder inom användningen ska syfta till att uppfylla miljökvalitetsnormer, öka biologisk mångfald i och/eller omkring vattenmiljöer samt anpassa samhället mot översvämningsrisker i ett förändrat klimat. I många fall kan kombinationer av dessa åtgärder uppnås inom samma yta. Åtgärder ska även i möjligaste mån stärka rekreativa, pedagogiska och ekologiska värden inom dessa områden. Befintliga miljöer och funktioner ska bibehållas och utvecklas.

I utförd utredning om dagvatten, skyfall och höga flöden (Sweco, 2021) pekas två ytor ut för hantering av befintliga översvämningshantering inom detta område. Ena ytan sträcker sig från Vätövägen genom åkermarken öster om Reningsverksvägen ner till vassbältet öster om naturreservatet. Denna yta är för avledning av dagvatten och skyfall och är viktig att beakta för att möjliggöra skyfallsåtgärder även norr om Vätövägen. Längs Norrtäljeviken genom hela utvecklingsområdet finns en identifierad yta för fysiskt skydd i form av vallar eller liknande. Båda åtgärdsytor behöver beaktas och studeras vidare i efterföljande planering av området.

Utvecklingspotential på sikt

Om Lindholmens avloppsreningsverk i framtiden inte längre är i bruk och alla konsekvenser från verket är hanterade kommer förutsättningarna inom detta område vara avsevärt annorlunda. Områdets lokalisering är med hänsyn till närheten till staden mycket attraktiv för bostadsutveckling. Det är därför av väsentlig betydelse att, så länge avloppsreningsverket finns kvar, undvika utveckling av området som kan försvåra en framtida genomtänkt utveckling av hela området. Den föreslagna energianläggningen kan enligt uppgift utan större problematik avvecklas när så blir aktuellt i koppling till eventuell avveckling av avloppsreningsverket på längre sikt.

Om området inte längre påverkas av Lindholmens avloppsreningsverk kommer omtag av områdets planering behövas. Hänsyn till skyddsavstånd för Lindholmens avloppsreningsverk ska anses inaktuellt om avloppsreningsverket eventuellt på längre sikt är avvecklat och dess konsekvenser fullkomligt hanterats. Studera ny markanvändning för området i det fall det är fastställt att Lindholmens avloppsreningsverk inte kommer finnas kvar och nytt större avloppsreningsverk har ersatt Lindholmens avloppsreningsverk.

Vid omtag av områdets användning behöver hänsyn tas till redovisade allmänna intressen i denna fördjupning av översiktsplanen såsom ytorna för vattenvård, dagvatten- och översvämningshantering och grönstrukturen.

Strandskydd

Strandskydd om 100 meter från strandlinjen gäller för hela utvecklingsområdet. Utgångspunkten för utveckling av utredningsområdet ska vara att ny bebyggelse inte ska tillkomma inom strandskyddat område. Om upphävande av strandskyddet är nödvändigt för utbyggnaden av reningsverket ska detta motiveras utifrån att det behövs för att utvidga en pågående verksamhet och utvidgningen inte kan genomföras utanför området, vilket är ett skäl till att strandskyddet kan upphävas. Vid strandskyddat område pekas områden för användningen Vattenvård, dagvatten- och översvämningshantering ut. Planering av åtgärder i linje med denna användning behöver säkerställa att de inte hindrar eller avhåller allmänheten från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt samt att de inte väsentligt förändrar livsvillkoren för djur- eller växtarter. Upphävande av strandskyddet kan endast ske om särskilda skäl redovisade i 7 kap. 18 c § miljöbalken föreligger.

Kulturmiljö

Inom utvecklingsområdet finns två kända fornlämningar, den ena inom Lindholmens naturreservat och den andra inom en bebyggd tomt i områdets nordöstra hörn. Alla arbeten som berör fornlämning är tillståndspliktigt enligt 2 kap. kulturmiljölagen och ska samrådas med Länsstyrelsen. Arkeologisk utredning kan komma att bli aktuellt för att fastställa att inte oupptäckta fornlämningar kommer att beröras vid eventuell utveckling.

Utförd kulturmiljöanalys om det intilliggande området Långgarn berättar om odlingsmarkernas i områdets betydelse för förståelsen av stadens historia och människans bruk under århundraden. De stora eklundarna i kuperad terräng och öppna ängarna förmedlar Långgarns historiska användning som betesmark och slåtteräng samt områdets viktiga roll för stadens ekonomi och levnadssätt. De öppna odlingsmarkerna på Långgarn ökar förståelsen för stadens historia och bevarandet av områdets bärande drag ökar möjligheten till förståelse för riksintresset Norrtälje (AB 84). De kulturhistoriska sambanden till staden är viktiga för att förstå kontexten mellan stad och utjord.

För utvecklingen av utvecklingsområdet Lindholmen är det nödvändigt att utreda platsens kulturhistoriska värden och hur ny bebyggelse bäst kan anpassas för att förenas med dessa.

Geoteknisk bedömning

Inom arbetet med denna fördjupning av översiktsplanen har ett PM med geotekniska bedömningar för utvecklingsområdena tagits fram. De geotekniska riskerna bedöms utifrån utpekade aktsamhetsområden enligt SGU, SGI eller MSB, förekomsten av finkorniga jordarter, tidigare geotekniska utredningar, områdets brantaste lutning där undergrunden består av finkornig jord respektive friktionsjord och förekomsten av vattendrag i området. Fullständig beskrivning av underlag, metod och analys finns i PM Geoteknik (Civilscon, 2023).

För utvecklingsområdet Lindholmen ska geoteknisk utredning utföras i efterföljande planläggning. Sveriges geologiska utredning (SGU) har utpekat området mot Norrtäljeån som aktsamhetsområde då det förkommer finkornig jord. Resultat från de tidigare geotekniska utredningar som har utförts inom utvecklingsområdet visar att leran har extremt låg skjuvhållfasthet vilket föranleder att säkerheten mot släntstabilitetsbrott ska utredas inom hela utvecklingsområdet. Resultat från utredningarna ska ligga till grund för utformning av detaljplan.

Senast ändrad: 2024-04-10